BiSL, BiSL Next en BiSL Advanced. Hoe verhouden deze zich tot elkaar?

BiSL
BiSL (Business Information Services Library) is in 2005 gelanceerd en is uitgegroeid tot dé internationale standaard op het gebied van Business Informatie Management, kortweg BIM. Dit vakgebied verbindt de business met IT en juist deze positie wordt steeds belangrijker om een organisatie goed te laten functioneren en op z’n minst te laten overleven. De business raakt immers steeds meer verweven met IT en op strategisch niveau wordt een steeds concreter beeld verlangd van de toekomstige match tussen business opportunities en technische mogelijkheden.
Desondanks krijgen het tactische en strategische niveau van BIM doorgaans te weinig aandacht.

BiSL Next
Dat is de reden dat begin 2017 BiSL Next is gelanceerd. Dit Engelstalige boek focust zich op ‘the Governance and Strategic oversight that the enterprise needs to ensure that existing IT dependent business services are improved rapidly and effectively and that new services are brought to make market more efficiently.
Het boek geeft een overzicht van de verantwoordelijkheden van BIM in de ‘digital age’. En wat dat betekent voor alle betrokkenen die zich bezighouden met de transformatie van een organisatie richting een ‘digitally focused business’.

Het eerste BiSL-model (wordt nu BiSL 1 genoemd) en de daarbij behorende best practices, werkwijzen en templates is overigens nog steeds goed bruikbaar, maar juist de ‘aminozuur’-benadering van BiSL Next waarbij de Drivers (oranje), Perspectives (groen) en Domains (blauw) op verschillende manieren met verschillende resultaten voor verschillende organisaties kunnen worden gecombineerd, maakt BiSL Next zo krachtig. En bovendien geschikt om te hanteren op board room level. Zie voor meer informatie de BiSL Next whitepapers op de ASL BiSL Foundation site.

BiSL Advanced
BiSL Advanced tenslotte is begin 2016 door APMG gelanceerd als 3-daagse training waarbij de nadruk ligt op de kennis van het inrichten van BIM in een organisatie met behulp van het eerste BiSL model.

Timing
BiSL 1 blijft voorlopig beschikbaar inclusief de best practices op de Foundation website. Ook de huidige BiSL 1 examens blijven voorlopig gehandhaafd, naar verwachting tot eind 2018. De Nederlandstalige uitgave rond BiSL Next zal een handboek worden met verdieping voor de operationele domeinen (Improvement en Operation). Verwachte publicatiedatum september 2017. De Nederlandse examens komen naar verwachting eind 2017 beschikbaar.

Trainingsmogelijkheden
IT Management Group zal de training BiSL Next op korte termijn als open inschrijving training aanbieden. Wilt u meer informatie ontvangen over BiSL Next of heeft u interesse in een incompany training of workshop? Neem dan contact op met de IT Management Group.

Over de auteur
Jan de Vries is trainer en consultant bij de IT Management Group voor onder andere de trainingen BiSL, ASL, ISM, FSM, USM en andere trainingen gerelateerd aan de genoemde best practices.

Meer informatie over BiSL Foundation, Strategische informatiemanagement en de Opleiding tot Gecertificeerd Informatiemanager vindt u op de website van IT Management Group.

Copyright © 2008 - 2019 IT Management Group